Om Stockholm

Stockholm

Estlands charmiga huvudstad är en av Europas bäst bevarade medeltidsstäder. Under de senaste åren har Tallinn kommit att bli ett resmål som många européer besöker för att tillbringa en härlig weekend i.

Du kan bland annat gå på spa, njuta av god mat samt shoppa till bra priser.

Besök Tallinns gamla del för att uppleva staden till fullo. Ströva runt bland kullerstensgränder, pastellfärgade byggnader och medeltida torn, besök gamla kyrkor och handla estniska hantverk.

I Tallinn finns mycket att se och göra, samtidigt som vi som bor i Sverige också kan glädja oss åt att det är lätt att ta sig dit. Flyget över Östersjön tar lite mindre än en timme och resan från flygplats till centrum är mycket kort. Härligt, det går fort och enkelt!

Här finns allt som du kan önska för en lyckad helg!

Sevärdheter

Gamla stan Tallinn

I den gamla delen i Tallinn kan man ströva runt och se vackra slott, kyrkor och fästningar. Längs med kullerstensgatorna och de trånga gränderna hittar du mysiga caféer och små butiker. Här finns också rikligt med restauranger för den hungrige samt och charmiga butiker med lockande souvenirer.

Så missa inte ett besök i den verkligt mysiga Gamla stan, ett måste då du befinner dig i Tallinn.

Pirita

Har du lust att att prova på Estlands stränder så hittar du Pirita, inte långt från huvudstaden. Här finns en riktigt härlig strandpromenad och vacker natur utmed stranden.

Toompea Hill

Från Toompea Hill, Domberget, som är ett berg i västra delen av Tallinns medeltida stadskärna, kan man blicka ut över hela staden och njuta av den vackra panoramavyn. Berget är 20-30 meter högre än den omkringliggande staden och har varit befäst sedan förkristen tid. I området finns slottet och parlamentsbyggnaden, liksom andra historiska byggnader och kyrkor. Här hittar du också caféer och souvenirbutiker.


Sankt Olavs kyrka (Oleviste kirik)

Kyrkan är den högsta byggnaden i Tallinns gamla stadsdel och är helt klart värd ett besök. Den bjuder på en fantastisk utsikt över staden. Det är en intressant och spännande kyrka som ursprungligen anlades mot slutet av 1100-talet. Det var under 1600-talets första hälft världens högsta byggnad, 159 m hög, varefter en rad blixtnedslag och bränder förstörde tornet som numera sträcker sig 124 m upp i luften. S:t Olavs kyrka fungerar idag som baptistkyrka.

Alexander Nevskij-katedralen (Aleksander Nevski katedraal)

Katedralen är en pampig rysk-ortodox kyrkobyggnad på Domberget, mittemot Dombergets slott som i dag utgör Estlands parlamentsbyggnad. Den är vacker både på in- och utsida med karakteristisk rysk arkitektur. Än idag används katedralen för gudstjänster och den besöks flitigt av troende i Tallinn.

Ta sig hit

Direktflyg till Tallinn

Det enklaste och snabbaste sättet att komma till Tallinn är att flyga. Från Stockholm och Göteborg finns direktflyg med åtskilliga dagliga avgångar och resan tar strax under timmen. Biljettpriserna varierar, men en tur och returbiljett kostar sällan mer än 1000 SEK. Kan man dessutom vara flexibel med resedatum och -tider bör man kunna hitta flygbiljetter för 500 SEK totalt.

Resa till Tallinn med båt

Från Stockholm avgår det dagliga färjor med Tallink och Silja Line. Båtarna åker via skärgården och tar cirka 10 timmar. Ombord finns mycket underhållning som restauranger, casino och karaoke och många olika uppträdande, och givetvis en nattklubb. Nöjer man sig med en enklare standard så kan man få en tur och returresa från 200 SEK, men vill man ha en rymligare hytt och högre standard så finns även det.

Ta sig runt

Till fots

Det är lätt att ta sig runt i staden till fots, inte minst Gamla stan. Sevärdheterna ligger där tätt intill varandra och det är både lättare och behagligare att ta sig till fots mellan dem än att åka taxi. Det är ändå viktigt att vara uppmärksam på är att trafiken kan vara hetsigare än i Sverige och man kan inte vara säker på att alla bilförare stannar för gående.

Taxi

Taxi är billigt, men det finns gott om ””svarttaxi” som kan lura dig på ett eller annat sätt. Välj därför alltid en legitimerad taxi, som till exempel Tallinna Taks. För att ta sig runt i Gamla stan behöver man knappast åka taxi, men vissa sevärdheter och parker ligger en bit utanför Tallinns gamla stadskärna.

Buss, trådbuss & spårvagn

Kollektivtrafiken fungerar bra och här finns både buss, trådbuss och spårvagn att välja mellan. De är igång mellan 06 till 23 och biljettpriset ligger på cirka 1 euro. Biljetterna kan man köpa i kiosker som ligger vid busshållplatserna.

Restauranger

De estniska rätterna använder fräscha och naturliga ingredienser och kan variera beroende på vad säsongerna erbjuder.

Vare sig du vill njuta av en romantisk afton, om du vill äta en härlig måltid med familjen eller om du vill umgås med dina vänner över några glas i en modern loungebar, finns det många möjligheter – från det medeltida till det moderna, och från det klassiska lokala köket till internationellt exotiska .

Med charmiga små kaféer i så gott som varje hörn är Tallinns centrum en riktigt dröm för kaffeälskare. På sommaren ställs bord och stolar upp utomhus och att avnjuta kaffet på bakgårdar och terrasser är ett härligt tidsfördriv och en trevlig semesteraktivitet bara det.

I Tallinn finns mer än 100 restauranger samt minst 300 kaféer och barer.

Kultur

Estlands kulturarv är fyllt av av vackra hantverk, dans och folksång, klassiskt bastubad samt rejäl mat. På de olika museerna, marknaderna och festivaler kan besökaren uppleva såväl den traditionella och den moderna estniska kulturen

Under medeltiden präglades Tallinns gator av de köpmän som bedrev handel med alla delar av Europa.

Vill du se hur livet i det gamla Tallinn såg ut rekommenderas besök till Tallinns stadsmuseum och Bastionsgångarna. Det finns även fästningar i Rakvere, Kuressaare och Narva som är spännande att besöka för hela familjen. Vill du uppleva en riktigt gammal tradition och rena din kropp och själ finns möjligheten att besöka en vedeldad bastu, t ex i Saunaküla (Bastubyn), något som esterna har gjort genom sekler.

Historia

Tallinn blev huvudstad i Estniska socialistiska sovjetrepubliken 1940. Delar av den estniska befolkningen deporterades då till Sibirien och norra Ryssland. Den tyska armén intog Tallinn 1941 och i samband med detta skedde evakueringen av staden. Under andra världskriget utsattes staden för stora bombräder. Tallinn är trots det den bäst bevarade medeltidsstaden i norra Europa.

Landets historia sträcker sig långt bak tiden, med berättelser om vikingar till kungar, drottningar och medeltida köpmän av svensk, dansk, tysk och rysk härkomst. Här förekommer också en djupt rotad hednisk anda och europeiska tänkesätt vilka innebär att Estland och dess folk har nära band med naturen, samtidigt som landet är en stolt och självständig EU- och NATO-medlemsstat som uppfattas som alltmer förnyelseinriktat.

Nattliv och nöjen

Staden har gott om restauranger, massor av barer, pubar och diskotek samt ett livfullt nattliv som tillsammans erbjuder en härlig feststämning för olika åldrar och smaker. Visst är det mer fart på helgerna, men ett flertal barer och klubbar är också öppna under vardagar och in på sena natten. Ofta finns det levande musik och naturligtvis DJ:s. Det största utbudet finns i gamla stan och i Telliskivi-området.

Säkerhet

Enligt flertal källor och statistik räknas Tallinn som en av Europas säkraste städer.

Spa

Att åka på sparesa till Tallinn är något som blivit allt mer populärt bland svenskar och skandinaver de senaste åren. Tallinn erbjuder flera förstklassiga spaanläggningar med spabehandlingar till rimligam priser. Här finns både enkla och lyxiga behandlingar att välja mellan.

Shopping

Tallinns shopping är väl egentligen inget att skriva hem om, men för den som gillar vintage och secondhandbutiker så finns det ett bra utbud. Fankadelik, Foxy Vintage, Oh So Retro och Vintage House är några av de bästa butikerna. Visserligen finns H&M och andra internationella kedjor, men det är stadens utbud av vintage och secondhand som sticker ut.

Fakta

Resa hit: Direkt från Stockholm Arlanda med SAS, Estonian Air och Air Baltic. Tallinns flygplats ligger bara tre kilometer från centrum.

Ta dig runt: Det mesta en turist vill se i Tallinn ligger inom gångavstånd från vartannat. Taxi är billigt, buss och spårvagn finns också.

Restid: Flyg från Stockholm/Köpenhamn en knapp timme. Båt från Stockholm 15-20 timmar.

Tidsskillnad: En timme.

Språk: Engelska fungerar hyggligt för det mesta, många äldre talar ryska.

Valuta: Euro. Gott om bankomater.

Bra att veta: Tallinn har cirka 400 000 invånare. Staden grundades av inflyttade handelsmän från Gotland 1232 och var svensk 1561-1721. Då kallades staden Reval.

Recensioner